Ekologisk ordlista

Ekologisk ordlista

Här reder BambuButiken.se ut diverse ekologiska begrepp och mer, som hjälper er förstå den stora fördelen med att handla grönt och ekologiskt.

A

Alkaloider

Alkaloider är beteckningen på en grupp organisk-kemiska föreningar som finns i växter, framförallt i fröväxter. Alkaloider är fettlösliga och tas lätt upp av kroppen genom slemhinnor och huden.

Alkaloider har det gemensamt att de påverkar kroppen bedövande, lugnande & smärtstillande i lagom mängd. Växter & örter med hög halt alkaloider är däremot giftiga och används inte i t ex hudvårdsprodukter.

Det finns över 3000 olika typer av alkaloider. Till de mest kända alkaloiderna hör koffein, morfin, nikotin & kinin.

Allergener

Allergener är de ämnen som den allergiska individen är allergisk mot. Oftast är allergener proteiner som t ex mjölkproteiner och pollenproteiner, men även kvalster är en allergen. I hudvårdsprodukter är det vanligt med allergener i konserveringsmedlet.

Animaliska fibrer

Animaliska fibrer är fibrer från djurriket, t ex ull från kroppsbehåring eller silke från kokongtrådar.

Antioxidanter

Antioxidanter är ett samlingsnamn på ämnen som har förmågan att oskadliggöra de fria syreradikalerna som vi utsätts för dagligen. Antioxidanter kan stärka vårt immunförsvar och göra oss friskare.

Mest antioxidanter finns det i bär, frukt och grönsaker.

Antiperspirant

Antiperspiranter minskar svettutsöndringen genom att täppa till svettkörtlarna med aluminiumsalt. Aluminiumsaltet har också en antibakteriell verkan som förhindrar att dålig lukt uppstår när svetten kommer ut ur körtlarna och lägger sig på huden. En effektiv antiperspirant blockerar ca 60% av svetten, och aluminiumsaltet är kvar 3-4 dagar i kroppen innan det försvinner ut.

Antiperspirant är inte det samma som deodorant. Deodoranten gör så att du luktar gått men förhindrar inte svettningen. Deodoranten innehåller inga antiperspiranter utan istället doftämnen och alkohol, som har till uppgift att döda bakterier som orsakar dålig lukt.

Antiseptisk

Antiseptik betyder att rena det som är orent. Och antiseptisk betyder bakteriedödande. Antiseptiska ämnen används t ex i sårsalvor och såromslag, men kan även användas som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter.

Arnika

Arnika är en av våra viktigaste läkeväxter. Arnika stärker blodcirkulationen, lindrar smärta och tar ner svullnad. Arnika har förmågan att återställa strukturskador i vävnader & muskler.

Arnika används ofta vid stukning, vrickning, åderbråck, bulor, led & muskelsmärtor, onda knän och armbågar med mera.

Arnikasalva

Arnikasalva används för att öka blodcirkulationen och för att ta ner svullnader, lindra smärtor i muskler & leder. Arnikasalva kan även vara effektivt mot reumatiska besvär samt åderbråck.

Arnikan är en viktig läkeväxt som har används länge till dessa besvär. Inom djurvården har arnikasalvan också används för behandling av tassar/klövar och för sårläkning.

Aromämnen

Aromämnen används för att ge smak och lukt åt livsmedel. Det finns två sorters aromämnen, de naturliga och de syntetiska. De naturliga aromämnena kommer direkt från t ex bär och frukter. De syntetiska aromämnena är framställda på kemisk väg.

Aromämnen i livsmedel behöver bara betecknas som “aromämne” och behöver alltså inte preciseras.

Atomklyvning

Atomklyvning eller fission som också kallas för kärnklyvning, är en förutsättning för kärnkraften. Fissionskraften vid en atomklyvning alstrar tiotals miljoner gånger mer energi än vid vanliga kemiska reaktioner, och är därför mycket effektiv som energikälla.

Problemet med fissionen/atomklyvningen är att det avger radioaktiv strålning som är mycket farligt för människan.

B

Bambu

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp gräsväxter som trivs bäst i tropiska områden i Asien och Amerika. Bambun har många olika utseenden och lika många artnamn. Bambun omfattar hela 91 släkten och över 1000 olika arter. Några vanliga bambusläkten är: sasabambu, bergbambu, jättebambu, småbambu, grenbambu, taggbambu, narihirabambu, kinabambu.

Bambuns lätta och böjliga stammar har ett brett användningsområde. Bambu använder man mycket till hus, flottar, broar, golv, musikinstrument och mycket annat. Ett väl beprövat användningsområde här i Sverige är t ex som fiskespö.

Bambukläder

Bambukläder har blivit allt populärare i Sverige på senare år. Bambukläder innehar många fördelar och unika egenskaper jämfört med kläder i traditionellt odlad bomull. Bambukläder är väldigt mjuka och skonsamma mot huden tack vare sina runda och lena fibrer. Bambukläder andas också mycket bra och passar därför till träningskläder och underkläder.

Bambukläder är också helt naturligt antibakteriella, vilket begränsar uppkomsten av dålig lukt. Bambukläders miljöpåverkan vid framställning är också mycket fördelaktig om man jämför med den traditionella bomullen. Här behövs nämligen inga bekämpningsmedel eller andra kemikalier vid odlingen, inte heller konstbevattning som annars riskerar att torka ut stora områden.

Bambutextil

Bambutextil kan framställas genom bambufiber. Det finns två sätt att få fram bambutextil idag.

Den första innebär att bambufibern är mekaniskt utvunnen ur bambun och kan liknas vid växtfiber från lin och rami i sina egenskaper.

I den andra metoden används cellulosan i bambun för att regenerera en fiber, då skall den benämnas bambuviskos.

Bambuviskos

Bambutextilier som är framställda av cellulosa. Bambuviskos är benämningen för kemisk framställd bambutextil, medans mekanisk framställd bambutextil får kallas bambu/bambutyg/bambutextil.

Kläder gjorda av bambuviskos får antibakteriella egenskaper och absorberar fukt 3-4 gånger effektivare än bomull.

Bekämpningsmedel

Kemiska bekämpningsmedel är en kemikalie som har för avsikt att döda eller förhindra framväxt av skadliga organismer. Till exempel används mängder kemikalier på traditionella bomullsodlingar för att förhindra skadedjur på plantorna. Stora mängder bekämpningsmedel används också på livsmedel exempelvis te, kaffe, bananer med mera.

Biobränsle

Biobränsle är förnyelsebar bränsle som exempelvis ved, pellets med mera.

Biodynamisk odling

Inom biodynamisk odling utgår man från att allt utgör en helhet. Solen, månen och planeterna påverkar det som sker på jorden. Grunderna för en biodynamisk odling är desamma som för en ekologisk odling. Skillnaden är att den biodynamiska odlingen sedan har vidareutvecklat metoder för att ytterligare förbättra den biologiska aktiviteten i marken. Detta medför att växterna lättare klarar av att anpassa sig när jordens förutsättningar förändras/påverkas.

I en biodynamisk odling används heller inga gifter eller handelsgödsel. De biodynamiska fältpreparaten man använder istället är framställda av gödsel och kisel. För att odla biodynamiskt eftersträvar man ett kretslopp på sin gård mellan jorden, växterna och djuren. Svenska Demeterförbundet är kontrollorganisation för biodynamisk odling i Sverige.

Den biodynamiska odlingen sägs ha startat på 1920-talet av filosofen och naturvetaren Rudolf Steiner.

Läs mer om biodynamisk odling hos Svenska Demeterförbundet.

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald eller biodiversitet som är ett annat ord för samma sak, betyder livet på vår jord i sin helhet och i alla dess former. Används ofta för att betona variationsrikedomens viktiga betydelse bland levande organismer.

Bivax

Bivax är ett vax som framställts av bin. Bivax används ofta i salvor och cerat tack vare dess skyddande effekt mot uttorkning. Några latinska namn på bivax är cera flava, cera alba, och cera citrina.

Blåbär

Vi nordbor är ganska skeptiska av oss, när det gäller hälsoeffekter av bär som finns så nära. Vi har ofta lättare att ta till oss bär och frukters hälsobringande egenskaper ifall de kommer från något exotiskt land långt bort. Men vi ska vara glada över blåbären som växer i våra skogar. För våra blåbär har, till skillnad från de stora amerikanska blåbären, färg i både fruktkött och skal. De amerikanska bären är bara blå i skalet. Därför innehåller de nordiska blåbär en högre halt av antocyanosider (antioxidanter).

Björnen gör helt rätt som glufsar i sig blåbär på höstkanten. Blåbär är nämligen något av det nyttigaste man kan äta. Blåbär innehåller många vitaminer och mineraler, bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin och betakarotener. Antioxidanterna i blåbär har en skyddande effekt på ögats näthinna och kan bromsa åldersförändringar i ögat. Bären har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande, främst för ögats små kärl.

Blåbär innehåller hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär deras blåa färg. De innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög och uppgår till ca 15 mg per 100 g bär.

Bra miljöval

Bra miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärke med falken som symbol. Kriterierna för Bra miljöval bygger på följande grunder: Spara på naturresurserna.

Den biologiska mångfalden och människans hälsa får inte hotas. Material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas.

Läs mer om Bra miljöval hos Naturskyddsföreningen.

Brännässla

Nässlan kan rengöra bindväven (kroppens soptipp) och ökar på så vis rörligheten. Brännässlan tillhör en av de bästa medicinalväxter vi har. Om vi människor visste vilken läkande kraft den har skulle vi ta vara på den mycket bättre.

Brännässla innehåller även kalium och magnesium. Lättare brist på kalium kan ge störningar i hjärtrytmen, kronisk förstoppning och för högt blodtryck. Kaffe, alkohol och socker medför kaliumbrist. Brist på magnesium kan bidra till för högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtsjukdomar och njursten.

Brännässlan är lätt cirkulationsstimulerande. Traditionellt har den använts som mjölkdrivande. Vid gikt har nässlan en utrensande och vätskedrivande effekt. Den har en mycket blodrenande effekt samt är ett allmänt stärkande medel för hela kroppen. Brännässla är pH-höjande.

Den underlättar upptaget av järn och är nödvändigt för bindväven. C-vitamin stärker också immunförsvaret och bidrar till att sänka kolesterolhalten i blodet.

Nässelpulver innehåller kisel, klorofyll, krom, mangan, c-vitamin, garvsyra, magnesium, kalium, svavel, järn, folsyra, fosfor och flavonoider. Tillsammans stimulerar klorofyll och järn blodbildningen.

Bärvax

Bärvax finns i bärens skal och skyddar dem från UV-strålning, väder och vind, och andra yttre påfrestningar. Bärvax kan också användas i hudvårdsprodukter. Tack vare bärvaxet ger då produkten samma skydd som bärets skal, fast nu skyddar det din hud istället.

C

Cellulosa

Cellulosa är den dominerande komponenten i växters cellväggar, och har en mycket bred teknisk användning. Cellulosa i mer eller mindre naturliga blandningar är råmaterial vid framställning av papper, träfiberisolering, och många former av textilier.

Control Union Certifications

Control Union eller är en större kontrollorganisation som kontrollerar olika certifieringar. Man skall dock vara medveten om att Control Union även kontrollerar att företag följer sina interna regler för t ex odling och beredning. Det vill säga att om du ser en vara som är märkt med “Kontrollerad av Control Union” innebär det just att varan är kontrollerad, men alltså inte för vad. Har Control Union kontrollerat att varan är ekologiskt framtagen skall den även inneha ett certifieringsmärke för ekologisk odling.

Control Union är ett oberoende kontrollorgan med säte i Nederländerna.

Läs mer om Control Union på deras hemsida.

D

Demeter

Demetermärket är certifieringen för biodynamisk odling. Demetermärket kräver att minst 90% av produktinnehållet kommer från biodynamiska odlingar, och att minst 95% är från ekologiskt odlade råvaror.

Svenska Demeterförbundet bildades 1957 och är kontrollorganisation för biodynamisk odling i Sverige.

Läs mer om Demeter hos Svenska Demeterförbundet.

E

Ecocert

Ecocert är ett certifieringsorgan för mat och kosmetika. Ecocert grundades i Frankrike 1991 och är idag det största certifieringsorganet i Europa och USA.

Ecocert kontrollerar råvaror, produktion, förpackning & innehåll. För att en produkt ska få märkas med Ecocert-loggan måste 95% av växtingredienserna vara av ekologiskt ursprung, minst 95% av det totala innehållet måste vara av naturligt ursprung, och minst 10% av produkten måste innehålla ekologiska ingredienser. Vatten räknas inte som ekologisk ingrediens.

Läs mer om Ecocert på deras hemsida.

Ekologi

Ekologi är vetskapen om levande organismer och deras förhållande till sin omvärld. Skall inte blandas ihop med ordet Ekologisk.

Ekologisk

En ekologisk produkt kommer från en ekologisk odling. I en ekologisk odling använder man inga kemiska bekämpningsmedel. En ekologisk råvara ska vara certifierad.

Ekologisk bomull

Ekologiskt odlad bomull får växa långsammare än traditionell bomull, vilket ger långa, jämna fibrer och en mer slitstark textil. Den ekologiska bomullen odlas helt utan användning av vare sig kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller avlövningsmedel. Jorden den odlas i har brukats utan dessa kemikalier sedan minst tre år tillbaka.

I odlingen av ekologisk bomull används istället organisk kompost och andra organiska medel, och den bevattnas med grundvatten. Detta har bidragit till renare jordar och vattendrag, och därmed en bättre miljö för befolkning och naturliv i området. Olika alternativa medel mot skadeinsekter kan t ex vara blandningar av starka kryddor & vitlök som håller dem borta, eller så kallade “kärleksfällor” som sätts upp på bomullsfältet där hannarna fastnar, och hindras helt enkelt från att föröka sig.

Ekologiskt odlad bomull skall ha en certifiering av något slag för att få heta just ekologisk bomull. Produkter i ekologisk bomull behöver du inte tvätta före användning första gången.

Odlingen av ekologisk bomull har ökat kraftigt, men fortfarande är mindre än 1% av världens bomull ekologiskt odlad.

Ekologisk odling

När någon odlar ekologiskt avstår man helt eller delvis från att tillföra konstgjorda ämnen som t ex bekämpningsmedel eller konstgödsel. En ekologisk odling ska vara certifierad.

Ekologiskt jordbruk

I ett ekologiskt jordbruk finns strikta begränsningar för användning av t ex bekämpningsmedel och handelsgödsel, antibiotika till djuren, livsmedelstillsatser och andra insatsmedel. Det är också förbjudet att använda genetiskt modifierade organismer (GMO). Djuruppfödningen ska ske med ekologiskt foder och utevistelse i det fria.

En produkt som är kontrollerad och godkänd av EUs kontrollorgan för ekologiskt jordbruk får bära logotypen för just ekologiskt jordbruk.

Läs mer om ekologiskt jordbruk hos Europeiska kommissionen.

Eko Sustainable Textile

Eko Sustainable Textile är en certifiering för ekologisk textil framtagen av Control Union, tidigare SKAL-international. Eko Sustainable Textile kräver inte bara ekologiska fibrer i textilierna, utan också att kontroller utförs i hela produktionskedjan för en så liten miljöpåverkan som möjligt.

Ekoturism

Ekoturism är en form av turism där man tar hänsyn till områdets ekologiska begränsningar och värnar om natur och djur i området. Med ekoturism stärker man också kulturskyddet och åsamkar mindre och färre miljöskador än vanlig turism.

Läs mer om ekoturism hos Ekoturismföreningen.

Eteriska oljor

Eteriska oljor är aromatiska extrakt som utvinns ur örter och växter genom pressning eller destillation. De eteriska oljorna används mycket i naturlig och ekologisk hudvård tack vare sina nyttiga funktioner.

Äkta eteriska oljor är naturligt inflammationshämmande, bakteriedödande, lugnande, slemlösande. Eteriska oljor har också en naturligt god doft vilket också är till fördel i hudvårdsprodukter.

Eteriska oljor skall inte användas direkt på huden som koncentrat, utan som utspädd ingrediens i tvålar, krämer, salvor med mera.

EU Ecolabel

EU Ecolabel är det gemensamma europeiska miljömärket för varor och tjänster. EU Ecolabel fungerar på liknande sätt som Svanenmärkningen, men krav och riktlinjer för märkningen tas fram av ansvariga organ i EU-medlemsländerna.

Läs mer om EU Ecolabel hos Europeiska kommissionen.

F

Fair Action

Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. De granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner. Målet är en hållbar värld där mänskliga rättigheter respekteras.

Läs mer om Fair Action på deras hemsida.

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation är en organisation som arbetar för mänskliga arbetsförhållanden inom textilindustrin. Fair Wear Foundation är Holländskt, och består av branschorganisationer inom textilsektorn, fackföreningar och frivilligorganisationer. Företag som är medlemmar i Fair Wear Foundation, ställer sig alltså bakom organisationens uppförandekod och accepterar därmed att Fair Wear Foundation får kontrollera förhållandena i deras fabriker.

Läs mer om Fair Wear Foundation på deras hemsida.

Flavonoider

Flavonoider är ett samlingsnamn på en grupp antioxidanter. Flavonoider finns i nästan alla bär, frukter & grönsaker. Flavonoider anses minska risken för bland annat hjärt- och kärlssjukdommar. Flavonoiderna sitter ofta i växternas yttre delar som skal och blad.

Frigående

Frigående djur har större rörelseutrymme än burhållna djur. Om detta är det bästa sättet råder delade meningar om. Klart är iallafall att det både finns fördelar och nackdelar med frigående djur.

Fossila bränslen

Fossila bränslen är bränslen som bildats för miljoner år sedan av döda växt och djurdelar. Till fossila bränslen räknas kol, olja och naturgas.

FSC

FSC är en förkortning av Forest Stewardship Counsil. FSC är en internationell organisation som främjar ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande, och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. FSC-märkta produkter här i Sverige kan t ex vara pellets och grillkol.

Läs mer om Forest Stewardship Counsil på deras hemsida.

Förädling

Förädling betyder att man bearbetar en produkt mot en renare eller mer avancerad form. Inom livsmedelsbranschen talas det ofta om problematiken av förädlade livsmedel som t ex kan öka avstånden mellan producent och konsument, vilket är negativt ur miljösynpunkt.

Ekologiska livsmedel kan också förädlas, men får då ta hänsyn till olika regler när det gäller användning av t ex tillsatser och processhjälpmedel.

Läs mer om förädling hos KRAV.

G

Global uppvärmning

Global uppvärmning innebär att jordens medeltemperatur ökar. Just nu talas det om att den globala uppvärmningen som pågår är ett svar på mänsklig aktivitet från främst förbränning av fossila bränslen som olja och kol.

Glycerin

Glycerin är en alkohol som finns naturligt i alla fetter. Glycerin finns i höga halter i t ex kokosolja, talg & sojaolja. I hudvårdsprodukter är det vanligt att använda glycerin tack vare dess fuktighetsbevarande och mjukgörande egenskaper.

Naturligt glycerin framställs genom extrahering av fetter och oljor. Det finns även syntetiskt glycerin, brukar kallas råoljeglycerin.

GMO

GMO är förkortningen av Genitiskt Modifierade Organismer. Det betyder att man med avsikt ändrat arvsmassan i en organism för att få fram egenskaper som man vill ha. En vanlig användning av GMO är i växter som då klarar insektsangrepp och bekämpningsmedel bättre.

Ett livsmedel som innehåller GMO måste märkas med “genetiskt modifierad” före själva namnet. Gentekniken är en mycket omdiskuterad teknik. GMO hittar vi också ofta i hudvårdsprodukter och smink.

GOTS

GOTS är en certifiering för ekologiska textilier. GOTS är förkortningen av Global Organic Textile Standard. GOTS introducerades 2006 med syfte att försäkra konsumenten om en Ekologisk textil.

GOTS har 2 olika märkningar, den ena kräver minst 95% ekologiska fibrer, och den andra 70% av dessa.

Läs mer om GOTS på deras hemsida.

Greenwash

Greenwash är ett begrepp som blivit allt vanligare, tyvärr. Greenwash används när man pratar om ett företag som marknadsför produkter som miljövänliga, trots att miljövänligheten är väldigt liten eller tom obefintlig.

Gödselmedel

Gödselmedel används vid odling för att skapa snabbare tillväxt hos en planta. De klassiska gödselmedlen kan bland annat innehålla icke-organiska nitrat eller ammoniumjoner som kvävekälla (kvävet är en förutsättning för tillväxten). Dessa joner kan sedan laka ur marken och hamna i vattendrag som sedan växer igen på grund av kvävetillförseln.

Det finns också organiska gödselmedel som bygger på stallgödsel, torv och kompost.

H

Hampa

Hampa är en mycket tålig och snabbväxande ört med många användningsområden. Människor över hela världen har haft nytta av hampan i olika sammanhang t ex till kläder, tågvirke, papper med mera.

Hampans fibrer kan användas till textilier, papper, rep, snören och isolering. Hampans frön kan pressas till en nyttig matolja, oljan kan också användas till behandling av trä och till och med som drivmedel. Ur hampan kan man också få fram extrakt som kan användas i medicinskt syfte. Hampan ger även ett vedämne som kan användas till spånplattor och annat byggmaterial.

Hampakläder

Hampakläder är kläder som är gjorda av fibrerna från hampan. Hampakläder är ett rent val både för människan och naturen eftersom hampan växer utan bekämpningsmedel eller andra kemikalier.

Hampakläder blir slitstarka och smutsavstötande.

HA oljor

HA oljor betyder högaromatiska oljor som innehåller flera kemiska ämnen som är cancerframkallande och svåra att bryta ner för naturen. HA oljorna används i bildäck och sprids i naturen genom däckslitage på vägarna.

Havtorn

Dessa bär kan höja immunförsvaret allmänt. Mycket använt mot hudåkommor, problem med urinvägar och slemhinnor. Havtorn kan motverka inflammationer och kan stabilisera cellmembranen, vilket kan vara till nytta för hud och slemhinnor. Kan vara stärkande vid stressrelaterade åkommor.

Havtorn är mycket taggig och har svårplockade små orange bär. Den är tvåbyggare. För att få en rik bärskörd måste man plantera buskar av båda könen.

Havtornets bär innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, K och P med högt flavonoidinnehåll. Man har hittat mer än tio olika flavonoider. Ämnen med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot fria radikaler. Havtorn innehåller också B12 och omega 3, 6, 7 och 9 och ca 6 ggr mer C-vitamin per 100 g än apelsiner.

Utmärkande för just havtorn är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttsoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak. Hög E vitaminhalt i fruktkött, skal och kärnolja. Dessutom vitamin K och fosflin. Fruktköttoljan har 68,8% omättade fettsyror. Kärnoljan har 88,9% omättade fettsyror. De ger orangeröda, bärliknande, C-vitaminrika frukter. Det är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror.

Havtorn innehåller stora mängder C-vitamin och olika former av B-vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, E och K-vitamin, 7 olika flavonoider, karoten, folsyra, 20 olika mineraler och spårämnen bland annat fosfor, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, natrium, järn och zink.

I

Ickefossila kraftkällor

Ickefossila kraftkällor är energi som inte kommer från olja, kol eller naturgas. Ickefossila kraftkällor kan vara vind, våg och vattenkraft. De släpper ut mindre koldioxid och är därmed bättre för klimatet.

J

Jojobaolja

Jojobaolja utvinns ur frön från en amerikansk ökenväxt. Där upptäckte man tidigt fördelarna med jojobaoljan som t ex skydd mot väder och vind, och att den har lång hållbarhetstid. Jojobaoljan är en vegetabilisk olja som används mycket i hudvårdsprodukter.

Jojobaoljan är både vårdande och rengörande på kroppen och används därför i alla möjliga produkter såsom salvor, schampo, krämer, sminkborttagare, läppstift med mera. Jojobaolja har solskyddsfaktor 4.

Jordvärme

Jordvärme är den lagrade solvärmen som finns under marken och som kallas för jordvärme. Den kan vi ta till vara på genom att gräva ner långa slangar med cirkulerande vätska i som värms upp av jordvärmen, och som sedan kan transporteras in i våra hus.

K

Karragen

Karragen är en alg/sjögräs som består av sockerarter, kalcium, natrium och magnesiumsalter. Karragen kan användas som förtjockningsmedel i schampo, krämer, lotioner med mera. Karragen kan verka fuktighetsbevarande, lugnande och läkande på huden.

Klimatneutral

Klimatneutral kallas det som inte släpper ut några växthusgaser, eller att eventuella utsläpp ingår i det naturliga kretsloppet.

Klimatsmart

Klimatsmart är ett modernt uttryck som bland annat betyder att du har koll på hur mycket koldioxidutsläpp dina handlingar eller produkter orsakar.

Koldioxid

Koldioxid är en mycket vanlig gas som är lukt och färglös i normala temperaturer. Koldioxiden har stor inverkan på jordens klimat och har många industriella tillämpningar. Koldioxid är en så kallad växthusgas.

Koldioxidutsläpp

Vi människor släpper ut koldioxid när vi förflyttar oss med bilar, båtar, flygplan och annat som drivs av fossila bränslen som diesel, olja, bensin, kol. Koldioxidutsläppen är i för stor mängd skadliga för miljön och bidrar till växthuseffekten.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel är ämnen som tillsätts i produkter för att förlänga dess hållbarhet samt att bevara dess egenskaper. Konserveringsmedel används i allt från papper, textilier, läder, livsmedel och hudvårdsprodukter.

Problemet med dessa konserveringsmedel är att vissa är mer eller mindre bra för människan och för naturen när de släpps ut i avloppen. De konserveringsmedel som är mindre bra för oss är de syntetiska konserveringsmedlen. Dessa får inte användas i ekologiska produkter, utan där använder man istället naturliga konserveringsmedel.

Här kan du ta del av en komplett e-nummer lista.

Konstfiber

Konstfiber är en fiber som tillverkats på konstgjord väg till skillnad från naturfiber. Exempel på konstfibrer är nylon, akryl, elastan och polyester.

KRAV

KRAV är en ekonomisk förening som bildades 1985, för att skapa en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel. KRAV främjar det ekologiska och arbetar för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar.

Läs mer om KRAV på deras hemsida.

KRAV märkt

KRAV-märkningen ser vi nästan uteslutande på livsmedel som blivit godkända och certifierade. Men det finns en del andra produkter som kan vara KRAV-märkta också. Exempel på det är blommor, gödsel, textilier, fröer, hund/kattfoder, kalk med mera.

Läs mer om KRAV-märkta produkter hos KRAV.

Kyotoprotokollet

Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse, sluten den 11 december 1997 i Kyoto, Japan. Avtalet har som mål att de årliga globala utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 5,2% från 1990 till perioden 2008-2012.

Kärnkraft

Kärnkraft är fission eller klyvning av tunga atomkärnor. I ett kärnkraftverk används denna fission för framställning av elektricitet.

Kärnkraftverk

Ett kärnkraftverk används för framställning av elektricitet genom atomklyvning. Problemet med kärnkraftverken är det radioaktiva avfall som det bär med sig och som är mycket skadligt.

L

Levnadslön

Levnadslön är en lön som räcker till mat, husrum, sjukvård, skolgång till barnen, kläder samt att kunna lägga undan en liten del varje månad. Levnadslön är ett stort problem inom textilindustrin i fattiga länder. Många textilarbetare får bara en minimilön, men ibland räcker inte det för att kunna leva på.

Lingon

Lingon är ett ris med vintergröna läderartade blad och röda bär. Lingon blommar i maj-juli, blommorna är klockformade, vita eller ljusrosa och sitter i klasar. De blanka och klarröda bären mognar i augusti-september. Lingon behöver inte konserveras då de har lång hållbarhet på grund av sin höga halt av bensosyra och även C-vitaminhalten är hög.

Lingon innehåller fytokemikalier, ämnen som plantan producerar som ett skydd för att filtrera bort skadliga solstrålar. Ju starkare färg ett bär har, desto mera skyddsämnen, antioxidanter innehåller det. Därför är särskilt skalet på lingon värdefulla.

De innehåller precis som tranbär och blåbär proantocyaniner, vilka är röd/blå färgämnen med antioxidativa egenskaper. I lingon finns också bl.a C- B-, A-vitaminer samt kalium, järn och mangan.

Bensoesyran hämmar bakterie- och svamptillväxt. Lingon innehåller dessutom höga halter tannin. Tannin gör att bakterierna får svårare att fästa på urinblåsans väggar, detta kan i sin tur motverka urinvägsinfektioner.

M

Malva

Malvan tillhör en grupp blommande örtväxter. Malvasläktet har cirka 30 arter, varav några få växer i Sverige. Växtutdrag ur malvablomman kan användas i hudvårdsprodukter och verkar lugnande, vårdande och fuktighetsbevarande. Malva har används sedan länge i folkmedicinen.

Miljöbil

Miljöbil är en bil som är snällare mot miljön än en “vanlig” bil. Ofta drivs miljöbilen med något ickefossilt bränsle som etanol, biogas eller el. En miljöbil kan också vara en “vanlig” bil som drar mycket mindre bensin eller diesel än normalt.

Miljömärkning

Miljömärkning är ett system som ska garantera att en vara eller tjänst uppfyller vissa miljökrav. Vilka kraven och reglerna är beror på märkningen, idag finns en uppsjö med miljömärkningar.

Miljövänlig

När något är miljövänligt menar man att varan eller tjänsten inte har påverkat miljön lika negativt som i vanliga fall. Vad som får räknas som miljövänligt är däremot ofta en tolkningsfråga.

MSC

Marine Stewardship Counsil eller MSC som är förkortningen, är en global organisation som arbetar för ett hållbart och långsiktigt fiske. Produkter som uppfyller MSC’s krav certifieras och får bära Marine Stewardship Counsil-loggan.

Läs mer om Marine Stewardship Counsil på deras hemsida.

N

Natriumklorid

Natriumklorid eller koksalt som vi säger till vardags är ett kemiskt salt, och det salt som vi vanligast använder till matlagningen. Natriumklorid finns i naturen bland annat i saltgruvor och i havsvatten.

Vidare används natriumklorid i hudvårdsprodukter, schampon, tvålar, rengöringsmedel med mera. I schampo och tvålar kan natriumklorid användas som förtjockningsmedel och benämns då “sodium chloride” på etiketten. I salvor och krämer förstärker natriumkloriden den fuktupptagande funktionen.

Naturfiber

Naturfiber är fibrer som kommer från antingen växter eller djur. Bambu är en naturfiber som går att tillverka bambukläder av.

Naturgas

Naturgas är en fossilgas som också kallas jordgas. Naturgas utvinns från jordskorpan vid t ex oljeutvinning. Naturgas kan ersätta stadsgas i gasspisar eller i bussar och bilar. Naturgas är fortfarande ett fossilt bränsle, men koldioxidutsläppen av den är ungefär hälften så stora som vid förbränning av olja eller kol.

Naturlatex

Naturlatex är i grunden en ren naturprodukt från gummiträdet. Genom att utvinna den vita saven ur gummiträdets stam, kan man framställa naturlatexen. Saven blandas, skummas, värms, expanderar och torkas sedan på fabriken innan den får rätt konsistens.

Naturlatex är en produkt med mycket hög kvalitet och lång livslängd. Man använder naturlatexen framförallt i madrasser, möbler och sängar. Naturlatex andas och leder bort överskottsvärme, vilket ger en behaglig känsla mot kroppen. Materialet är också tryckavlastande och formar sig perfekt efter kroppen utan att säcka ihop sig. Naturlatex dammar inte och kvalster och bakterier trivs inte i materialet.

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen är en ideell och partipolitiskt obunden miljöorganisation. Föreningen har över 200 000 medlemmar och finns i lokalföreningar och länsförbund över hela landet. Kärleken till naturen är Naturskyddsföreningens drivkraft.

Naturskyddsföreningen ger även ut landets största miljö och naturtidning – Sveriges natur. Naturskyddsföreningens egna miljömärke är “Bra miljöval”.

Läs mer om Naturskyddsföreningen på deras hemsida.

Nylon

Nylon är en syntetfiber som uppfanns på 30-talet som ersättare för siden. Nylon är slitstarkt och elastiskt och används därför mycket i textilier. Tyvärr är nylon inte naturligt nedbrytningsbar eftersom den inte är en naturfiber, och är därmed sämre ur miljösynpunkt än ett naturmaterial.

Nypon

Nypon kan stärka bindväven i kroppen, är bra för huden och har antiinflammatoriska egenskaper. Nyponet innehåller väldigt mycket vitamin C, och även höga halter av antioxidanterna betakaroten och flavonoider. I nypon finns också nyttiga omega-fettsyror.

Det finns studier som har visat att nypon även innehåller lykopen, samma antioxidant som finns i tomater. Forskarna har även hittat att nypon är en riktigt bra källa till folat. Folat har flera viktiga funktioner i kroppen och misstänks kunna bidra i skyddet mot bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt demens.

Nypon innehåller bioflavonoider, P-vitamin, antioxidanter, aminosyror, omegasyror, betakarotener, koppar, kalcium, magnesium, zink, litium, bor, glukos, fluor, järn, kisel, vitamin K, E, B6, sulfater, kalium.

Innehåll per 100 g torkade nypon – Rosa Canina:
1600 mg Kalium, 310 mg Kalcium, 270 mg C-vitamin, 240 mg Magnesium, 7000 mg Karotinoider, 1170 mg retinolekvavilenter A-vitamin i form av fettlösliga antioxidanter.

Närproducerat

Närproducerade är varor som är producerade nära inköpsstället, ofta när vi pratar om livsmedel som är odlade lokalt. Detta undviker de långa transportsträckorna som genererar koldioxidutsläpp. Samtidigt stöttar man sina lokala producenter när man väljer närproducerat.

O

Oeko-tex

Oeko-tex Standard 100 är ett oberoende test- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled. Exempel på produkter som kan certifieras: råa och färgade/förädlade garner, råa och färgade/förädlade tyger och stickvaror, konfektionerade artiklar (kläder av alla slag, hem- och hustextilier, sängkläder, frottévaror, textila leksaker och mycket mer)

Läs mer om Oeko-tex på deras hemsida.

Omläggning

Omläggning används när vi talar om gård/lantbruk som går från konventionell till ekologisk produktion.

Organisk

När man pratar om organiskt menar man “utan yttre hjälp”. Organisk textil kan då vara en ekologisk odlad bomull som inte är besprutad med bekämpningsmedel och andra kemikalier. Men ordet organiskt används också i många andra sammanhang.

P

Parabener

Parabener är en grupp konserveringsmedel som bland annat finns i mat, medicin, hudvårdsprodukter. Parabener kan vara hormonstörande och allergiframkallande för människor, och dessutom skadliga för miljön. Det finns dock produkter utan parabener också.

Processhjälpmedel

Ett processhjälpmedel är ett hjälpämne som använd för att tillverka ingredienser i livsmedel. Processhjälpmedel är mycket omdiskuterade eftersom de inte behöver finnas med i innehållsförteckningen på ett livsmedel, då de inte har någon funktion i den färdiga produkten.

I KRAV-märkt livsmedel är endast ett fåtal naturliga processhjälpmedel tillåtna, t ex vatten, fetter och sprit (etanol).

Q

R

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance är en internationell naturskyddsorganisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för arbetare och odlare. Rainforest Alliance certifierar odlingar av bland annat kaffe, bananer, kakao och te. Reglerna tas fram i samarbete med lokala naturskyddsorganisationer.

Rainforest Alliance har ibland fått kritik för att ställa för låga krav.

Läs mer om Rainforest Alliance på deras hemsida.

Rättvisemärkt

Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning. Väljer man en Rättvisemärkt produkt, bidrar man till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare samt anställda i utvecklingsländer.

Observera att det ofta är råvaran som är Rättvisemärkt, i exempelvis en tröja är det alltså endast bomullen som kan vara Rättvisemärkt.

Rättvis handel

Rättvis handel är ett samarbete mellan producenter (främst i syd), importörer, butiker och konsumenter. Samarbetet syftar till att förbättra situationen för producenter, öka deras tillgång till marknader och att arbeta för en hållbar utveckling.

Rättvis handel ska ge producenter, främst missgynnade småskaliga producenter, möjligheten att förbättra sin levnadsstandard och arbetsförhållanden.

Varor som ingår i Rättvis handel hittar du ofta hos världsbutikerna, men säljs även i andra butiker som exempelvis BambuButiken.se.

Rättvist handlade varor

Rättvist handlade varor är produkter antingen under Rättvis handel eller Rättvisemärkt. Man kan förstås säga att en vara är Rättvist handlad om man vet dess ursprung och att producenten har fått skäligt betalt. Men produkter inom Rättvisemärkt & Rättvis handel är certifierade eller får bära WFTO-märket som ett bevis på att de uppfyller kriterierna för Rättvis handel.

Rättvis handel är ett handelssamarbete, baserat på dialog, öppenhet och respekt som verkar för en rättvisare världshandel. Rättvis handel verkar för en hållbar utveckling genom att erbjuda bättre handelsvillkor och garantera rättigheter för marginaliserade producenter och arbetare, framförallt i Syd.

Rättvis handelsorganisationer är (med stöd från konsumenter) aktivt engagerade i att stödja producenter, verka för ökat medvetande och kampanjarbete för förändringar i regelverk som omgärdar den konventionella handeln och på det sätt den utövas.

Definitionen ovan har arbetats fram av medlemmarna i WFTO (World Fairtrade Organization), nätverket där rättvis handelsorganisationer ifrån hela världen möts. Förutom att definiera rättvis handel, har medlemmarna i WFTO utarbetat ett antal principer för hur rättvis handel som organisationerna skall följa i sitt dagliga arbete.

S

Saponin

Saponin är ett tvålämne med löddrande och rengörande effekt. Saponin finns i många olika växter och har används för rengöring av kropp och kläder i urminnes tider. Saponin finns även i tvättnötterna, som därför blir ett löddrande rengöringsmedel i kontakt med vatten.

Second Hand

Second hand är en term för gamla eller använda varor, från engelskans “i andra hand”. Att köpa second hand varor sparar mycket energi och belastning på vår miljö som går åt för att nyproducera en vara.

Sheasmör/Sheafett

Sheasmör framställs från sheanötterna som växer på sheanötsträdet (Vitellaria paradoxa eller Butyrospermum parkii) i centrala Afrika. Sheasmöret används i många hudvårdsprodukter tack vare sina mjukgörande och vårdande egenskaper.

Sheasmöret smälter på huden av värmen och går in långsamt i huden. Sheasmör är mycket effektivt mot torr hud och bildar en fuktighetsbevarande hinna på huden. Sheasmöret har solskyddsfaktor 3 helt naturligt.

Sodium Laureth Sulphate

Sodium Laureth Sulphate eller SLS som det brukar förkortas, är ett billigt och effektivt ämne som används mycket i tvålar, schampon och tandkrämer. SLS är mycket omdiskuterat huruvida det är cancerframkallande eller inte. Vissa studier säger att SLS inte är det, medans andra studier bevisar att en del SLS-produkter innehåller cancerframkallande ämnen.

Soil Association Organic Standard

Soil Association Organic Standard är en engelsk märkning med strikta krav på ekologiska råvaror, djurhållning, beredning och tillverkning av slutprodukt. Samtliga ingredienser i en produkt ska vara spårbara och dokumenterade.

Soil Association Organic Standard hittar vi bland annat på textilier, skönhetsprodukter, livsmedel och hygienprodukter.

Solenergi

Solenergin är strålningen från solen, den kan användas för att generera både värme och elektricitet. Den vanligaste solenergin när vi pratar om att värma upp hus är solfångare till varmvatten och solceller för elektriciteten.

Solpanel

En solpanel är en panel/samlingsyta med solfångare/solceller för olika ändamål, exempelvis på ett hustak för att fånga upp solens strålar.

Spårbilar

Spårbilar är en typ av rälsbundna bilar som är förarlösa. De åker på ett nätverk av rälsbanor/högbanor och kan liknas vid hissar som kommer till dig när du trycker på “hit-knappen” och åker iväg när du angett adressen dit du vill åka.

Andra namn på spårbilar som används är: spårtaxi, balkbanor, automatbanor, spårtaxibilar.

Svalan

Svalan är Astma och Allergiförbundets märkning som ska vägleda astmatiker och allergiker att hitta bra produkter ur allergisynpunkt. Märkningen ska ses som är vägledning och inte en garanti för att produkten inte kan orsaka allergiska besvär.

Läs mer om Svalan hos Astma och Allergiförbundet.

Svanen

Svanen är nordens officiella miljömärkning. Svanen kontrollerar en varas eller en tjänsts miljöpåverkan under hela sin livscykel, från råvara till avfall. Svanens vision är ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion.

Läs mer om Svanen på deras hemsida.

Svarta vinbär

Svarta vinbär är verkligen nordens druvor. Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Den lila eller mörkt röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener.

Svarta vinbär innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck. Svarta vinbär innehåller också den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra). Samma sorts fettsyror som i jättenattljusoljan. GLA kan minska PMS- och klimakteriebesvär.

Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen och hjärnan. Antocyaniner finns det särskilt mycket av i bär, såsom svarta vinbär och blåbär. De är antioxidanter och verkar antiinflammatorisk.

Svarta vinbär innehåller vitamin A, B3, C, E, K, Omega 6-fettsyran GLA samt kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider.

Svenskt Sigill

Svenskt Sigill är ett kvalitetsmärke på livsmedel och blommor. Svenskt Sigill garanterar att produkterna kommer från svenska kontrollerade gårdar och odlingar med höga krav på livsmedelssäkerhet, god djuromsorg och miljöansvar.

Svenskt Sigill gör inga kontroller själva på gårdarna, det sköter ett oberoende certifieringsföretag.

Läs mer som Svenskt Sigill på deras hemsida.

Swedwatch

SwedWatch är en förening som består av ett kansli med fem medlemsorganisationer. Dessa medlemmar är: Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Kyrkan, Latinamerikagrupperna, Fair Trade Center och miljöförbundet Jordens Vänner.

SwedWatchs syfte är att bidra till att svenskrelaterade företag tar hänsyn till människor och miljö i sin verksamhet i utvecklingsländer. Föreningen SwedWatch bildades 2003.

Läs mer om SwedWatch på deras hemsida.

Syntetmaterial

Syntetmaterial är material som framställts på konstgjord väg och som då inte kan brytas ned av naturen på ett naturligt sätt.

T

TCO märket

TCO-märkningen hittar vi på elektriska produkter såsom datorer, bildskärmar, mobiltelefoner och headset med mera. TCO-märkningen är till för 2 saker, dels för konsumentens skull och tar då hänsyn till ergonomi, funktion och säkerhet. Och för miljön och ställer då krav på bland annat låg energiförbrukning av apparaterna, och på begränsad användning av miljöfarliga ämnen.

Läs mer om TCO på deras hemsida.

Tensider

Tensider används i tvål, schampo och rengöringsprodukter för att frigöra fettet och skölja bort det med vattnet. Tensider kan vara cancerframkallande. I ekologiska produkter används istället naturliga tensider som exempelvis sockertensider.

Tillväxtbefrämjare

Tillväxtbefrämjare är tillsatsämnen som tillförs i djurfoder för att öka tillväxt och utveckling hos djuren. Tillväxtbefrämjare är förbjudna inom ekologiskt lantbruk över hela världen. Exempel på tillväxtbefrämjare är antibiotika.

Tranbär

Studier visar på att tranbär är ett av de livsmedel som har störst antioxiderande verkan, alltså innehåller mycket antioxidanter. Ämnen i tranbären stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa.

Tranbär är en nygammal folkmedicin som får stöd av modern forskning. Tranbär har traditionellt använts för att motverka urinvägsinfektioner. Moderna studier tyder på att tranbär verkligen har denna verkan då bäret innehåller ett ämne som gör det svårare för bakterierna att fästa, vilket gör att fler av bakterierna sköljs ut med urinen. Tranbär neutraliserar dessutom lukten av urin vilket underlättar för personer med inkontinensbesvär.

Tranbären är en slags ljungväxt och växer som krypande dvärgbuske på myrar runt om i norden. Förr användes bären som medicinalväxt, bland annat för att sänka hög feber.

 • Indikationer finns på att tranbär kan förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel såsom warfarin. Tranbär innehåller oxalater.
 • Lider man eller har haft problem med njursten eller gallsten kan försiktighet vara klokt.
 • Risk vid astma. Den som har en astma av den form där man är överkänslig mot Acetylsalicylsyra kan tänka på att tranbär innehåller väldigt hög mängd av Bensoesyra, en släkting till Acetylsalicylsyra.

För personer som har problem med njursten rekommenderas att samtidigt ta tillskott av magnesium. Detta för att magnesium eliminerar oxalat (som oftast är orsaken till njurstenar), som tranbären innehåller.

Trygg Textil

Trygg Textil är en certifiering som innebär att textilen är testad och godkänd, att inte innehålla stora mängder kemikalierester.

Tvättnötter

Tvättnötter är en torkad frukt som växer på trädet Sapindus Mukorossi. Tvättnötter eller såpanötter som de också kallas, innehåller ämnet saponin i skalet. Saponinet ger en löddrande och rengörande effekt vid kontakt med vatten. Därför är tvättnötter ett effektivt men även helt naturligt tvättmedel som kan användas till kläder, håret, kroppen, eller som allrengöring.

U

Urbant

Urbant är ett ord som används mer och mer. Det syftar på stadsmiljö, samhälle och förtätning av människor.

Urbanist

Urbanist används när man talar om en stadsbo, en människa som gillar staden och ser den som den bästa formen att leva i.

Utsläppsrätt

Utsläppsrätter kan köpas och säljas. En utsläppsrätt ger innehavaren rätt att släppa ut en viss mängd klimatfarliga gaser. Genom utsläppsrätterna kan de stora företagens utsläpp begränsas, men de finns också tillgängliga för privatpersoner.

V

Vattenkraft

Vattenkraft är den energi som kan utvinnas genom vattnets naturliga rörelse i exempelvis ett vattenfall. Rörelseenergin kan då omvandlas till elektricitet.

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor utvinns ur växter och örter från naturen, exempelvis från frön, nötter och frukter. Vegetabiliska oljor används mycket i hudvårdsprodukter såsom jojobaolja, sheasmör, sesamolja med mera. Men vegetabiliska oljor används också till matlagningen såsom olivolja, rapsolja & solrosolja.

Vegetabiliska oljor är vitamin- och näringsrika och tas lätt upp av huden och kroppen.

Vindkraft

Vindkraft är den energi som kan utvinnas genom vinden, oftast med hjälp av ett vindkraftverk.

Vindkraftspark

Vindkraftspark kallas det när flera vindkraftverk placeras inom samma område för att tillsammans fånga upp vindens rörelseenergi.

Vintage

Vintage är ett lite “finare” uttryck för redan använda varor/second hand. Det som utmärker vintage är att varan ska hålla hög kvalitet samt vara tillverkad för 15 år sedan eller mer.

Viskos

Viskos är textilfibrer framställda av cellulosa.

Vågkraft

Vågkraft är den energi som kan utvinnas från vågornas rörelser i vattnet. Oftast vill man konvertera energin till något mer användbart såsom elektricitet.

Världsbutik

I en världsbutik kan du köpa produkter som är producerade under WFTO’s kriterier för rättvis handel. Mestadels handlar det om livsmedel och hantverk från småskaliga producenter i syd. Genom att en världsbutik säljer deras produkter får producenterna en möjlighet att bli självförsörjande på sina hantverk. En världsbutik hjälper alltså till att sprida kunskap och förståelse kring rättvis handel, för rättvist handlade varor i en världsbutik är inget bistånd utan hjälp till självhjälp.

Ofta är de som arbetar i en världsbutik volontärer, men det finns också de som arbetar i en världsbutik som “vanlig” anställd. En världsbutik drivs för det mesta som en ideell förening, men det är inget krav. En världsbutik kan alltså drivas som ett företag också.

Läs mer om världsbutiker hos organisationen Fair Trade Återförsäljarna.

Växthuseffekten

Växthuseffekten är den effekt som uppstår när växthusgaser hindrar solens värme att lämna jorden. Gaserna släpper igenom strålningen ner till jorden så att mark och vatten värms upp, men värmen kan sedan inte lämna jorden eftersom gaserna delvis absorberar den. Resultatet blir då att jordens temperatur ökar.

Växthusgaser

Växthusgaser är de gaser som bidrar till växthuseffekten. De viktigaste växthusgaserna är freoner, koldioxid, kväveoxid, metan, vattenånga och ozon.

W

WFTO

World Fair Trade Organization är en paraplyorganisation som arbetar med rättvis handel runt om i världen. Producenter, företag och importörer kan vara medlemmar i WFTO och förbinder sig då att följa deras kriterier för rättvis handel med sina varor. WFTO gör sedan kontroller för att se att medlemmarna efterlever detta.

Målet med WFTO är att skapa förutsättningar för småproducenter att få ut sina varor på världsmarknaden och på så vis bli självförsörjande på t ex sina hantverk.

World Fair Trade Organizations 10 principer för rättvis handel:

 • Skapa möjligheter för marginaliserade producenter genom att stötta de fattigaste producentgrupperna.
 • Öppenhet i organisationens struktur och i alla aktiviteter samt en utvecklande dialog mellan alla aktörer inom den rättvisa handeln vad gäller produkter och marknadsföring.
 • Kapacitetsbyggande – stöd till produktutveckling, export och marknadstillträde för producenter.
 • Sprida information, utbilda och genomföra kampanjer för att utbilda och upplysa om Rättvis Handel.
 • Betalning av ett rättvist pris till producenterna.
 • Jämställdhet, ingen diskriminering och rätt till kollektiv organisering.
 • Goda arbetsförhållanden – se till att producenterna jobbar i en hälsosam och säker miljö.
 • Inget utnyttjande av barn i arbete – se till att FN:s barnkonvention följs.
 • Miljö – aktivt verka för att göra verksamheter och produktion mer miljövänlig.
 • Långsiktiga handelsförbindelser som baseras på solidaritet, förtroende och ömsesidig respekt och som bidrar till stöd och tillväxt för rättvis handel.

Läs mer om World Fair Trade Organization på deras hemsida.

Y

Ä

Å

Z

Ö